Posjeta Kantonalnom sudu u Novom Travniku

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku su 30.10.2014. godine posjetili Kantonalni sud u Novom Travniku povodom Evropskog dana civilne pravde. Kantonalni sud u Novom Travniku je predstavnik Bosne i Hercegovine u Evropskoj mreži pilot sudova. Mrežu evropskih pilot sudova uspostavila je Evropska  komisija za efikasnost  pravosuđa (CEPEJ) s ciljem da se podrže aktivnosti CEPEJ-a kroz bolje razumijevanje svakodnevnog  funkcionisanja  sudova i ukaže  na najbolje prakse rada u evropskim sudovima koje bi mogle biti iznijete  pred mjerodavna tijela u državama radi njihova eventualnog usvajanja kako bi došlo do unapređenja  efikasnosti  pravosudnih sistema.

U sklopu posjete studenti su obišli zgradu suda, te upoznali se sa službama. Obišli su prijemnu službu, gdje su im predstavili savremenu opremu koju koriste prilikom prijema dokumentacije, pisarnicu, savremeno opremljenu sudnicu u kojoj je praćenje suđenja moguće ne samo tonskim zapisom nego i putem video snimka. Osoblje suda je predstavilo rad suda, nadležnosti i aktivnosti koje se preduzimaju, a studente je primila i sudinca Stana Imamović koja im je iznijela svoja iskustva, s obzirom da se prije angažmana na poziciji sudije, bavila advokaturom. Također, sudinca je studentima predstavila nekoliko praktičnih primjera sa kojima se susreće obavljajući svoj referat. Između ostaloga poručila je studentima da su odabrali pravu struku, ali da moraju dosta raditi i učiti.

Na kraju, posjećen je i novootvoreni Odjel za podršku svjedocima, koji pruža podršku sjvedocima prije, tokom i nakon suđenja. Ravnopravan pristup ovom odjelu imaju svi svjedoci, te u okviru njega pored stručnjaka u domenu prava o svjedocima se brine i psiholog. Svjedocima stručnim tim olakšava pojavljivanja i svjedočenja pred sudom, kako svjedočenje ne bi izazvalo dodatne posljedice na njihovo psihičko, fizičko i zdravstveno stanje.

Pored zanimljivosti na Kantonalnom sudu u Novom Travniku ovu posjetu obilježilo je i ugodno druženje kolega, razmjena ideja i mišljenja, kao i zajednički ručak. 

 

Autor teksta: Ermin Redžić

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Posjeta Kantonalnom sudu u Novom Travniku