OSCE i Pravni Fakultet organizovali radionicu o Zakonu o zabrani diskriminacije

Pravo na život bez diskriminacije, te pravo na život bez nasilja ubrajaju se u osnovna ljudska prava. Najjednostavnije rečeno, diskriminacija jest nedopušteno i neopravdano razlikovanje osoba na osnovu karakteristika navedenih u Zakonu o zabrani diskriminacije. Znati šta je to diskriminacija i kako je prepoznati je vještina, a vještine su ono što razvijamo na našem fakultetu. Vođeni tom idejom na našem fakultetu održan je seminar o borbi protiv diskriminacije i instituciji Ombudsmena 20.11.2014. god. za studente završne godine smjera Opće pravo u suradnji sa regionalnim uredom OSCE-a u Travniku.

Studentima su se obratili Monika Zollerova, Human Rights Officer, Tanja Vasiljević, stručni saradnik, Kadribašić Adnan, pravni savjetnik, te Jasmina Viteškić, saradnik pri instituciji Ombudsmena.

Studenti su u izlaganju predavača naučili prije svega šta je to diskriminacija i upoznali se sa Zakonom o zabrani diskriminacije. Pored toga naučili su kako diskriminaciju prepoznati i kako je u smislu Zakona pozicionirati što će svakako dati doprinos promociji podizanja svijesti o pitanjima zabrane diskriminacije i mehanizmima zaštite od iste. Instituciju Ombudsmena predstavila je saradnica pri istoj i upoznala studente o mehanizmima koje koriste u okviru njihovih ovlaštenja. Svakako nezanemarivo je interaktivno učešće studenata tokom trajanja radionice, i spremnost sagovornika da odgovore na sva pitanja studenata.

Naravno, možemo u konačnici reći da je ovo još jedan mali korak naprijed u izgradnji mehanizama zaštite ljudskih prava u našoj državi, korak koji će dati veliki doprinos sutra kada se naši studenti nađu u službi zaštite prava.

 

Autor teksta: Ermin Redžić

 

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti OSCE i Pravni Fakultet organizovali radionicu o Zakonu o zabrani diskriminacije