Sudija Frank J. LaBuda održao seminar na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

U četvrtak, 22.10.2015. godine na Pravnom  fakultetu Univerziteta u Travniku sudija Frank J. LaBuda održao je seminar o pravnom sistemu u Sjedinjenim Američkim Državama. Gospodin LaBuda je sudija na najvišem trial level sudu u saveznoj državi New York, Sjedinjene Američke Države. Na tu funkciju izabran je 1997. godine. Preko 160 njegovih presuda su objavljene i predstavljaju pravni precedent. Ustanovio je dva specijalizirana suda: Sud za drogu te VetTrack, sud koji procesuira krivične prestupnike sa posebnim potrebama kao rezultat službe u vojnim snagama SAD-a. Njegova pravnička karijera pokriva preko četiri decenije.

Seminar je naišao na izuzetno veliku pažnju javnosti, medija, te velikog broja studenata. Neke od tema o kojima je sudija LaBuda govorio su: Pregled pravnog sistema i sudova u Sjedinjenim Američkim Državama, Krivični postupak: od hapšenja do suđenja sa porotom, Ustavna prava građana u SAD-u prema državi i prema policiji, Uloga civilnog društva u jačanju vladavine prava –  Iskustva u SAD-u. Na kraju seminara svim učesnicima podijeljeni su certifikati.

U sklopu posjete Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku sudija LaBuda je posjetio Univerzitet u Travniku, te prisustvovao otvorenju međunarodnog naučno-stručnog simpozija  GeTID&teh 2015. u organizaciji Fakulteta za tehničke studije. U svom pozdravnom govoru sudija je izrazio oduševljenje fizičkim i ljudskim resursima kojima Univerzitet u Travniku raspolaže. Naglasio je kako je sistem obrazovanja mladih ljudi koji se sprovodi na Univerzitetu u Travniku najbolji od svih koji je do sada imao priliku vidjeti, a putovao je širom svijeta i držao predavanja na različitim fakultetima.

Sudija LaBuda je zajedno sa delegacijom Pravnog fakulteta posjetio i kantonalni sud u Novom Travniku gdje su prijem organizovali zamjenik predsjednice suda, mr Zuhdija Ćosić, te predsjednici građanskog i upravnog odjeljenja suda, gđa. Angela Petrović i mr Senad Begović.  Sudija LaBuda izrazio je želju da opet posjeti Univerzitet u Travniku, posebno Pravni fakultet i sud, te izrazio želju za zajedničkom saradnjom i projektima koji će sigurno u budućnosti biti realizirani.

Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je organizovanjem seminara još jednom pokazao spremnost da ulaže u obrazovanje studenata te da ostvaruje saradnju sa stručnjacima iz prakse u zemlji i inozemstvu, sve u cilju doprinosa razvoju pravne nauke u Bosni i Hercegovini.

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Seminari Sudija Frank J. LaBuda održao seminar na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku