Bego Gutić uspješno odbranio magistarski rad

Bego Gutić je dana 13.02.2016. godine u 15:00 sati, u amfiteatru 3 Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku uspješno odbranio magistarski rad pod naslovom „Krivičnopravni i krivičnoprocesni aspekt organizovanog kriminaliteta“ pred komisijom koju su činili: prof. dr Mensur Kustura, prof. dr Nedžad Korajlić i prof. dr Hana Korać, te stekao akademsko zvanje magistar prava, uža naučna oblast krivičnopravna.

Kandidat je u radu naveo kratki predgovor, te uvodna razmatranja i metodološki okvir istraživanja koja su korektno urađena. U radu su korištene četiri hipoteze:

  • Zakoni i politike u odnosu krivično zakonodavstvo na nivou BiH i entiteta. Nadležnost za postupanje u krivičnim djelima ogranizovanog kriminala u predistražnoj i istražnoj fazi i krivičnom postupku, povjerena je veoma velikom broju policijskih agencija, tužilaštava i sudova.
  • Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine i njegova primjena trebao bi imati uticaja na smanjenje stope organizovanog kriminaliteta.
  • Zakonom o krivičnom postupku i njegova primjena u praksi suzbijanja organizovanjog kriminaliteta doveo do intenziviranja rada bezbjedonosnih agencija u suzbijanju ove vrste kriminaliteta.
  • Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala djelovao bi stimulativno na jačanje aktivnosti agencija u borbi protiv kriminaliteta.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i uređenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičko-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima, te je za isti kandidat Bego Gutić ocijenjen najvišom ocjenom izvrstan (10).

Vi ste ovdje: Početna Fakultet Aktuelnosti Odbrane radova i disertacija Bego Gutić uspješno odbranio magistarski rad